Внимание

Shape Image One
Внимание

Фокусът на вниманието

Васил Левски е казал „Ние сме във времето и времето е в нас. То нас обръща и ние него обръщаме“. Ако приемем, че има безкрайност във времето, можем ли да кажем, че човешкият живот е една концентрация на даден момент от време с начало и край? Може ли да се каже, че човешкият живот е една есенция на вечността? Един миг, който ни дава силата на краткостта. Какво означава това, силата на краткостта?

Представете си, че отивате на почивка само за няколко дни, знаете, че сте за малко и искате всичко да направите в тези дни, да отидете на плаж, да отидете на заведение, да се видите с приятели. Нямате време да се оглеждате, да недоволствате или за негативни емоции. Живеете на макс и грабите момента. Какво ще стане обаче, ако решите да останете за по-дълго? Тогава вече може да започнете да усещате, че слънцето не гали, а пари кожата , комарите са доста активни и т.н

Животът през аспекта на вечността ни дава сила и ние имаме възможността да сътворим живота, който желаем и реалността, в която искаме да бъдем чрез нашите мисли. Убедени сме, че знаете тази чудесна история, но отново ще я повторим:

Старият чероки и неговата внучка седнали пред колибата си и се заговорили. Недалеч от тях, на поляната се гонят и играят два вълка – черен и бял. Откакто се помнела внучката се чудела защо дядо и се грижи и за двата вълка. Според нея само единият би бил достатъчен. Ето че внучката попитала дядо си, а той се засмял и отговорил:

 • За мен те са два символа, детето ми…
 • Символ на какво, дядо?
 • Символ на Доброто и Злото. Също като тези два вълка доброто и злото постоянно воюват в нас. Те живеят в душите ни и непрекъснато се борят за надмощие едно над друго. И докато гледам съперничеството между двата вълка аз винаги си мисля за тази вътрешна борба. Затова никога не се разделям с тях…
 • А според теб кой от тях ще спечели тази борба? – попитала отново внучката
 • Кой ли? Ще победи този, който аз нахраня повече. – с много любов и мъдрост отговорил чероки.

    Различни неща ни правят впечатление във всяка ситуация, независимо дали сме на почивка на работа, дали общуваме у дома или навън с приятели. Това, в което влагаме вниманието си, го кара да расте, защото ние му даваме от силата си- нашите мисли.

    И така какво виждате в хората около себе си, какво трябва да подобрят или намирате поводи да им се възхитите за нещо, което са направили добре? Какво по-често занимава мислите Ви, как може да определение личности да се държат по неприемлив начин или как има хора, които определено заслужават да им се подражава.

    Дали можете да проверите в каква част от деня мислите Ви са върху други хора, каква част са върху Вас и каква част върху идеи, цели и неща, които искате да постигнете?
    Знаете ли кой вълк храните в момента?

    Прочетете също за Думата “Не”

    Вашият коментар